BTR | Beter tot je recht
Gezond werken, wat is dat?
Gezond werken is voor mij: ‘werken om te leven’ en niet: ‘leven om te werken’. Werk waarin je je ei kwijt kunt en dat ook past bij je privésituatie en de fase in je leven waarin je je bevindt.
Het resultaat van gezond werken is dat je de meeste dagen met plezier naar je werk gaat en energie over hebt wanneer je thuiskomt. Energie voor hobby’s, je gezin of wat er verder van belang is náást je werk. Ik noem dit duurzaam presteren.
Gezond werken: mijn aanpak
Gezond werken kent vier componenten: een lichamelijke, een mentaal-emotionele, een sociale en een zingevende component.
Met verschillende diensten richt mijn aanpak zich op deze componenten, soms tegelijkertijd, soms ieder apart. Elke dienst kent een degelijke basis vanuit de wetenschap; en is menselijk van toon.
Duurzaam Presteren
Duurzaam presteren omvat drie van de vier componenten van gezond werken. Alleen de lichamelijke zit er beperkt in. Mijn model voor Duurzaam Presteren laat dit mooi zien. Het richt zich op vermindering van stress en voorkoming burn-out, het kan sleutelen aan je baan zonder weg te gaan of het richt zich op het vinden van een andere baan die beter bij je past.
Dynamisch Werken
Met Dynamisch Werken wissel je zitten af met activiteiten die je lichaam en brein een boost geven: staan, fietsen op een bureaufiets, korte inpandige beweegmomentjes, een lunchwandeling of lopen op een loopband. Klinkt leuk, toch? En is stukken gezonder dan de hele dag stil zitten achter je beeldscherm!
Persoonlijke groei
Soms is voor gezonder werken een diepere ontwikkeling van jezelf nodig. Een transformatie noemen we dat. In de begeleiding van mensen die dit nodig hebben staat de ontmoeting centraal. De ontmoeting met mij als coach, met de leidinggevende of met collega’s. Of met je verleden, inclusief de nare periodes kan nodig zijn om tot verandering te komen.
Nieuwe ontwikkelingen
Steeds vaker put ik uit de nieuwe kennis en ervaringen die ik leer bij de Phoenix Opleidingen. Hierin bekwaam ik me in vijf psychologische stromingen: Systemisch Werken (familie- en werk-opstellingen), Transactionele Analyse (communicatiepatronen), NLP (je interne dialogen), Gestalt (werken met delen) en de lichaamsgerichte benadering.
Dit om uiteindelijk bij ‘gezonder werken’ uit te komen.