skip to Main Content

BTR | Beter tot je recht

Inspiratie

Een echt buitenmens

Ik ben een buitenmens en geniet van wijdse landschappen met verre uitzichten. Zowel de fjorden, watervallen en meren in Scandinavië als de vulkanische heuvels en kraters op de Canarische Eilanden vind ik prachtig. Maar ook mijn ‘eigen’ Loonse en Drunense Duinen zijn me dierbaar.

Watervallen In IJsland
Watervallen in IJsland
Vulkanische Heuvels En Kraters
Vulkanische heuvels en kraters

Wat verbinding doet met mensen

Als coach vind ik het belangrijk om verbinding te maken met mijn coachee. Dit betekent dat ik, naast oefeningen en opdrachten, ook mezelf ‘gebruik’ in de gesprekken; mijn gevoelens, mijn gedachten en soms ook mijn ervaringen. Een TED talk van de Amerikaanse psycholoog en onderzoeker Brené Brown geeft prachtig weer wat ‘verbinding’ doet met en tussen mensen:

Gedicht van Rilke

In tijden waarin het niet meezit, biedt een gedicht van Rilke (1875-1926) me altijd inspiratie. Mijn wens is dat het ook jou inspireert:

Men moet geduld hebben
met het onopgeloste in het hart
en proberen de vragen zelf lief te hebben,
als ontoegankelijke ruimtes,
als boeken, geschreven in volkomen
onbekende taal.
Wanneer men die vragen leeft,
leeft men misschien geleidelijk,
zonder het te merken,
op een ongewone dag
binnen in het antwoord.

“Een inzicht is als een groots kunstwerk…”

Elke keer word ik weer geïnspireerd op het moment dat een coachee tot een nieuw inzicht komt. En het is inderdaad zoals Joris Luyendijk zegt “Een inzicht is als een groots kunstwerk; vooraf kun je je er geen voorstelling van maken, achteraf valt niet meer voor te stellen dat je het ooit niet kende”.

Wat mensen motiveert in hun werk

In mijn eigen werk laat ik me zoveel als mogelijk leiden door zaken die me motiveren en energie geven. Daniel Pink vertelt heel beeldend over ‘drijfveren en motivatie’ in “The surprising truth about what motivates us”:

Volgens hem zijn er drie factoren cruciaal in ieders werk: 1) “autonomy” (de vrijheid om belangrijke aspecten van je werk zelf te regelen), 2) “mastery” (beter worden in de activiteiten die je leuk vindt) en 3) “purpose” (een doel waar je achter staat of werk waarmee je een zinvolle bijdrage levert aan). Een vierde factor voeg ik er graag zelf aan toe: “social context” (mensen met wie je graag samen werkt en als het eens nodig is ook persoonlijke zaken kunt delen).

Back To Top
×Close search
Zoeken