WERKEN MET ENERGIE EN PLEZIER; DAT IS WAAR IK VOOR GA!
Publicaties
Gastblog voor PreventPartner (april 2024)
“Hybride werken op een gezonde manier”. April 2024: hybride werken is in veel bedrijven gangbaar geworden. In dit artikel geef ik tips hoe je (zonder extra kosten) ook thuis gezond kunt werken.
Gastblog voor PreventPartner (maart 2024)
“Fysieke onderbelasting, een onderschat risico”. Maart 2024: opnieuw is Nederland ‘Europees kampioen zitten’. In dit artikel ga ik in op aanbevelingen en praktische oplossingen.
Artikel op Arbo Online en in Vakblad Arbo (augustus 2023)
“Samenwerking tussen generaties is winst voor jong en oud”. Hoe Generatie Z en 55-plussers samenwerken om ongevallen en verzuim te verminderen. Een artikel met generatie specialist Angelique Driessens, zowel op Arbo Online als in het gedrukte Vakblad Arbo.
Artikel in Themaflits ‘Fysieke belasting’, NVvA (maart 2023)
“Bewegingsarmoede, zit jij ermee?” Mijn bijdrage over fysieke onderbelasting in de maandelijkse uitgave van de Nederlandse Vereniging voor Arbeidshygiëne.
Interview in Feem Magazine (februari 2023)
“Job crafting: zo maak je je werk weer leuk, zonder weg te gaan”. Blog geschreven door Yvonne van Balkom-Maas.
Podcast voor BNR Werkverkenners (december 2022)
“Knutselen aan je werk”; als één van drie experts vertelde ik over ‘job crafting’: kleine aanpassingen die je werk net iets leuker, uitdagender of minder zwaar maken. Vertelde over de randvoorwaarden en wat een organisatie er aan heeft als personeel gaat craften (30 min podcast). Jos Akkermans (VUMC) en Nathalie Hazenberg (ABN Amro) waren de andere experts.
Artikel op Arbo Online (november 2020)
Als arbo-professional kun je ook je thuiswerkende collega’s van waardevolle adviezen voorzien. Lees mijn artikel op Arbo Online.
Gebruik je versnellingspook (juli 2020)
Tijdens de 1e lockdown in 2020 is 43% van de mensen (veel) minder gaan sporten en bewegen. Wat kun jij, als zittende thuiswerker zelf doen? De metafoor van de versnellingspook helpt je.
Interview op Omroep Brabant (mei 2020)
Paul Post kwam bij me thuis om te kijken hoe ik dat doe; thuiswerken en toch volop bewegen. Het resultaat? Een leuk filmpje van 1 minuut, met hond Taco in een dynamische bijrol.
Artikel in De Telegraaf, katern Vrouw (mei 2020)
Daniela van der Lubbe vroeg me om uitleg over langdurig stilzitten. Wat doet dit met je lichaam en wat kun je doen om de schadelijke effecten te beperken? Lees het artikel “Zó is lang stilzitten minder schadelijk”.
Doorbreek je zitmarathon (maart 2020)
Hoe lang mag je achter elkaar zitten? En welke activiteit kun je daarna het beste doen? Hoe combineer je dat niet-zitten met werken? De antwoorden op deze vragen lees je in mijn blog.
Komt een wetenschappelijk gefundeerde grenswaarde voor langdurig zitten in zicht? (2019)
In de Beweegrichtlijnen van 2017 benoemt de Gezondheidsraad voor het eerst de gezondheidsrisico’s van langdurig zitten. Ze zegt echter niet hoeveel uren je mag zitten per dag. De praktijk heeft zo’n richtlijn wel nodig. Op basis van twee recente internationale studies doe ik een voorstel voor een concrete grenswaarde.
Gezondheidsschade door veel zitten is toch wel te compenseren (2019)
Een selecte groep mensen mag ongestraft meer dan 8 uur per dag zitten. Hè, ongestraft veel zitten? Veel zitten is toch slecht voor je gezondheid? Ja, dat klopt, maar er is één uitzondering. Lees verder in mijn blog.
Zitten is als zonnen (2019)
Nogmaals aandacht voor de rammelende onderbouwing van die nare slogan ‘zitten is het nieuwe roken’. Er is toenemend bewijs dat zitten en roken echt niet te vergelijken zijn.
Interview op Arbo Online (2018)
Mijn slogan ‘zitten is als zonnen, doe het bewust en met mate’ kreeg veel aandacht in 2018. Voor Arbo Online werkte ik mee aan dit interview.
Artikel in Vakblad Arbo (2018)
Vakblad Arbo vroeg me om mijn blog uit te werken tot een artikel: “De zonnige kant van zitten; zitten is NIET het nieuwe roken”.
Zitten is als zonnen (2018)
Eindelijk een prettig en wetenschappelijk gezien wel kloppend alternatief voor die nare slogan ‘zitten is het nieuwe roken. Ik schreef “Drie redenen waarom zitten niet te vergelijken is met roken en wel met zonnen”.
Gastblog voor Health2Work (2018)
“Dynamisch werken; kleine beetjes kunnen wel degelijk verschil maken”.
Overige publicaties (2006-2016)
- “Effects of Oxidesk on acceptance, physical activity, mental fitness and workperformance“, WORK 2016
- “Interventions to reduce sedentary behaviour and increase physical activity during productive work; a systematic review”, Scandinavian J of Work, Environment and Health 2016
- “Comparison of the postural and physiological effects of two dynamic workstations to conventional sitting and standing workstations”, Ergonomics 2015
- “Dynamische werkplekken: effect op de korte-termijn-taakprestatie”, Tijdschrift voor Ergonomie 2014
- “Effects of a standing and three dynamic workstations on computer task performance and cognitive function tests”, Applied Ergonomics 2014
- “Dynamische werkplekken: wat vinden gebruikers ervan?”, Tijdschrift voor Ergonomie 2013
- “Langdurig zitten: een nieuwe bedreiging voor onze gezondheid!”, Tijdschrift voor Sociale Geneeskunde 2013
- “Oxidesk pilot test bij Achmea”, TNO 2013
- “Evaluation of dynamic office workstations”, TNO 2013
- “User experiences with dynamic workstations”, TNO 2013
- “Sta eens op!”, NRC Next 2012
- “Fit op kantoor; Beweegmomentjes maken zittend werk dynamischer!”, Office Magazine 2012
- “Beweegmomentjes in het werk maken zittend werk dynamischer”, Arbo Magazine 2012
- “Dynamisch werken is leuk en gezond!”, Arbo Rendement 2011
- “Beweeg!”, TNO TIME 2011
- “De dynamische kantoorwerkplek; Verslag van een pilot, de rol van ergonomen en een toekomstvisie”, Tijdschrift voor Ergonomie 2011
- “Zitgedrag van beeldschermwerkers; een veldstudie”, Tijdschrift voor Ergonomie 2006