skip to Main Content

“In het diepe springen”; een mooie metafoor, maar niet de mijne

Heb je net als ik weleens het advies gehad om “in het diepe te springen”? Dit advies is een aansporing om iets te gaan doen dat je eigenlijk te spannend vindt. Het is een mooie metafoor, bedoeld om je in beweging te brengen. Alleen … het is niet mijn metafoor. Gelukkig kwam er een andere op mijn pad toen ik aanhikte tegen een spannende keuze.

Metaforen raken je verbeelding …

Metaforen zijn krachtige middelen om een boodschap over te brengen, om een gezamenlijk doel te verbeelden, om iemand te raken en daarmee in contact te brengen met een wens. We gebruiken ze allemaal, en dat al eeuwen lang. Ze werken echter alleen als ze de juiste beelden oproepen bij de persoon aan wie ze gericht zijn. Met mijn levendige fantasie roept de aansporing om “in het diepe te springen” meteen hoogtevrees op. Ik zie mezelf aan de rand van een afgrond staan en krijg direct de kriebels in mijn buik. Bovenop de Preikestolen in Noorwegen kon ik alleen liggend op mijn buik genieten van het prachtige uitzicht. Voor mij werkt ie dus niet. En hoe is dat voor jou?

… mits ze bij jou passen

Wat voor mij wel werkt is een metafoor die ik meekreeg toen ik recent weer voor een keuze stond die mij te spannend leek: “op de richel blijven kost ook energie”. Een zin uit een verhaal over twee bergbeklimmers, waarvan de ene na een dramatische val op een richel terecht kwam en de keuze had om daar te blijven wachten op hulp of, gewond en al, de tocht terug naar het basiskamp te starten. Niet wetende of dat überhaupt zou lukken en via welke route dat dan zou zijn. En ja, bij die metafoor zie ik voor me, ook heel levendig, dat ik gewoon begin en ga zien hoe ver ik kom. Desnoods kruipend, al doe ik er weken over; geduld heb ik genoeg en doorzettingsvermogen ook. Gewoon beginnen, stap voor stap, met het idee dat er onderweg even goed onverwachte steun als onverwachte tegenslag kan komen. Want “op de richel blijven” is geen optie.

Verhalen leren vertellen als coach

Metaforen zijn een krachtig middel in coachtrajecten. Mits juist gekozen, brengen ze de coachee in beweging, in contact met een andere kant in zichzelf of met een nog niet benoemde behoefte. Het is een middel waarin ik graag beter wil worden, voor mezelf en mijn coachees. Zeven jaar geleden las ik “Op verhaal komen”, een boek over het werken met verhalen en metaforen in opleiding, training en therapie. Geschreven door Wibe Veenbaas, de oprichter van Phoenix Opleidingen in Utrecht. Vanaf september ga ik echt leren werken met verhalen en metaforen tijdens de nieuwe opleiding die ik start bij … Phoenix. Ik kijk er naar uit, met veel zin en gepaste spanning.

Ik bedank Mariët van Cooten van Phoenix Opleidingen voor haar verhaal over de bergbeklimmers.

Juni 2020: Wil je weten hoe mijn 1e jaar bij Phoenix bevallen is, mail (info@btrcoaching.nl) of bel (0625097811) me gerust.

blog

Nieuwsbrief ontvangen?

Wil je (elke 6-8 weken) een nieuwsbrief van BTR ontvangen, vul dan hieronder jouw e-mailadres in.

  
Back To Top
Zoeken