skip to Main Content

Werkondernemerschap; denken en handelen als een ondernemer

‘Employeneurship’. Heb je ooit van dit begrip gehoord? Ik niet, tot ik een half jaar geleden op het pad van Pontes Group kwam. Vertaald betekent het ‘werkondernemerschap’: denken en handelen als een ondernemer, ook als je in loondienst werkt. Waarom is dit voor jou van belang? Omdat je wellicht zelf een ‘werkondernemer’ bent. En omdat het echt iets van deze tijd is. Steeds meer mensen hebben een eigen bedrijf; steeds vaker náást een loondienstverband.

Waarom een ‘werkondernemer-mindset’ nodig is

Onze wereld verandert snel. Organisaties en bedrijven moeten hierin meebewegen. En dat geldt ook voor de mensen die er werken. Dat vraagt veel: je aanpassen aan nieuwe situaties en omgaan met onzekerheid. Daarom besteden bedrijven zoveel aandacht aan ontwikkeling van hun personeel. Ook elke zzp‘er zou tijd en energie moeten steken in de ontwikkeling van zichzelf, naast die van zijn bedrijf. De kern van een werkondernemer-mindset is dat je steeds anticipeert op veranderingen. Dat je ze signaleert, herkent welke van belang zijn voor jou en je (eigen) bedrijf, en daar dan iets mee doet. Dit vraagt zelfkennis: over hoe je het liefst omgaat met veranderingen; over je voorkeursgedrag wat betreft kennis vergaren en delen, samenwerken, plannen en prioriteren of omgaan met druk.

Waar een werkondernemer goed in is of dient te worden

In onze snel veranderende wereld van werk is het niet langer voldoende om ‘gewoon goed te zijn in je vak’. Een werkondernemer is zich hiervan bewust. En pakt vervolgens zelf de acties op die nodig zijn om zich te blijven ontwikkelen. Een goede werkondernemer kent zichzelf en weet wat nodig is qua ontwikkeling op vier gebieden:

  • Inhoud en kennis: waarnemen en redeneren vanuit kennis; het ontwikkelen, toetsen en uitdragen van je eigen visie.
  • Relatie en samenwerking: voelen, reflecteren en verbinden; je eigen achtergrond, gedachtes en gedragspatronen kennen en die steeds afstemmen op de ander.
  • Persoonlijk leiderschap: pro-activiteit en verantwoordelijkheid; je eigen behoeften, interesses en intrinsieke drijfveren kennen en van daaruit werken.
  • Proces en prioritering: het vermogen tot zelfmanagement; jezelf kennen in het omgaan met interne en externe prikkels, met (interne en externe) werkdruk en verwachtingen.

Er is geen ideale of beste werkondernemer. Het gaat erom dat je jezelf kent en weet in welk type werk en werkomgeving je het beste tot je recht komt. Dat je daarop acties inzet en jouw werk ‘craft’ en bijstuurt. En afscheid neemt van een werkinhoud of -omgeving die niet langer passend is voor je. Of weer terug in loondienst gaat als een eigen bedrijf toch niet bij je blijkt te passen.

Wat voor werkondernemer ben jij?

Wil je weten waar jouw sterktes en ontwikkelpunten liggen op elk van de vier gebieden? Dat kan met een Q-test. Is je werkvoorkeur meer prestatie- of mensgericht als het om kennis gaat? Werk je liever vanuit verbinding of als individualist? Hoe ga je om met veranderingen en werkdruk? Leer meer over jezelf via een rapport en de nabespreking ervan met mij.

Wat voor werkondernemer ik ben? Mijn Q-test laat zien dat ik: 1) gericht ben op gave resultaten neerzetten voor mijn klanten en daarin steeds beter wil worden; 2) graag samenwerk met anderen, en dat prima kan afwisselen met alleen werken; 3) eerst zal denken voor ik in actie kom, en dat mijn acties vaak dienend zijn aan een groter geheel/belang; 4) gedij bij structuur en duidelijke afspraken, en – gezien mijn gevoeligheid voor werkdruk – daarbij graag mijn eigen tempo en route bepaal.

Het concept ‘werkondernemerschap’ en de Q-test zijn ontwikkeld door Pontes Group. Dit bedrijf uit Breda test en begeleidt mensen bij hun ontwikkeling in werk. Sinds 1 juni 2024 werk ik samen met Pontes Group en coach ik slimme techneuten die een betere werkondernemer willen worden.

blog

Nieuwsbrief ontvangen?

Wil je (elke 6-8 weken) een nieuwsbrief van BTR ontvangen, vul dan hieronder jouw e-mailadres in.

  
Back To Top
Zoeken