skip to Main Content

Vijf routines voor een energiekere dag

Heb je jezelf wel eens afgevraagd waarom de ene persoon energie in overvloed lijkt te hebben, terwijl de andere het met veel minder moet doen? Of waarom jij je de ene dag zoveel energieker voelt dan de andere? Deze vragen houden mij al jaren bezig. Op werkgebied vond ik antwoorden in een model voor ‘Duurzaam Presteren’. En in de vertaling van het model naar de praktijk ontwikkelde ik voor mezelf een aantal routines; activiteiten die ik dagelijks doe om energie te sparen of mijn batterij op te laden.

Duurzaam Presteren routines zijn persoonlijk. Ik kan je geen lijstje of recept meegeven dat voor jou zal werken. Je hebt het zelf te ontdekken…. Maar ik kan je wel helpen door inzicht te geven in mijn Top-5, gecombineerd met de structuur die mijn model voor ‘Duurzaam Presteren’ biedt. En ik moedig je aan om je eigen routines te ontdekken (je hebt er vast al één!) en uit te bouwen. Succes!

Op nummer 5: Een daglichtlamp (‘wat jij als persoon inzet’ in het model)

Een daglichtlamp helpt me om ’s ochtends echt wakker te worden tijdens grijze en sombere herfst- en winterdagen.

Het verbetert mijn humeur en verhoogt direct mijn energie.

 

Op nummer 4: Blijven leren (‘bevlogenheid/ motivatie’ in het model)

Mijn werk kent ook energie-vragende taken. De motivatie om die te blijven uitvoeren vind ik in leren en ontwikkelen.

Ik plan bewust tijd in om te lezen over onderwerpen die me inspireren en neem regelmatig deel aan workshops en meerdaagse trainingen.

 

Op nummer 3: Netwerken (‘sociale steun’, ‘wat werk je kan bieden’ in het model)

Minimaal één keer per week bezoek ik een zakelijk of collegiaal netwerk.

Het delen van persoonlijke en zakelijke ervaringen, leren van en lachen met elkaar is essentieel voor mij als éénpitter.

 

Op nummer 2: Bewust omgaan met taakeisen (‘wat werk van je vraagt’ in het model)

Mijn regel is “Laat werken is later starten”. Als ik ’s avonds na 20.00 uur nog aan het werk ben, dan start ik de volgende ochtend lekker rustig op met extra tijd voor mezelf.

Zo wissel ik een hoge ‘taakeis’ af met een extra ‘herstelmomentje’.

 

En mijn favoriete routine houdt mijn vitaliteit op peil (vitaliteit voedt ‘bevlogenheid’ en is nodig in ‘wat werk van je vraagt’ in het model)

Elke middag neem ik een half uurtje pauze om met onze hond Taco naar een prachtig stuk natuur te wandelen. Frisse lucht, even bewegen, het gezelschap van een dierbare vriend en de relativering van mijn werk. Een echte ‘boost’ van mijn vitaliteit!

Bronnen

“The Job Demands-Resources model: state of the art”, A. Bakker & E. Demerouti (2007). Journal of Managerial Psychology 22(3): 309-328.

“De kunst van Duurzaam Presteren”, B. Kodden, Vakmedianet 2017.

Het persoonlijke leven van Dianne Commissaris.

blog

Nieuwsbrief ontvangen?

Wil je (elke 6-8 weken) een nieuwsbrief van BTR ontvangen, vul dan hieronder jouw e-mailadres in.

  
Back To Top
Zoeken