skip to Main Content

Wat als er geen antwoord komt?

In mijn coachgesprekken stel ik vele vragen. Vragen om de gecoachte haar eigen antwoorden te laten vinden. Antwoorden op een vraagstuk waarmee ze worstelt, op een probleem waarvoor een oplossing zich nog niet aandient. Of antwoorden waarmee het gewenste doel een stap dichterbij komt. Soms komt er geen antwoord, blijft het stil bij aan de andere kant.

Zoekt de gecoachte naar een antwoord zonder dat te vinden, dan laat ik de stilte zijn werk doen. En voeg ik, als zij dat fijn vindt, een gedicht toe aan de stilte. Een gedicht over vragen waarop geen antwoord komt.

Mijn decemberwens voor jou is dat het je inspiratie of troost biedt op die momenten waarop jouw vragen (nog) geen antwoord kennen.

Geduld

Heb geduld met alles wat onopgelost is in je hart

en probeer je vragen met liefde te bezien,

als kamers die gesloten zijn

of als boeken in een volslagen vreemde taal.

Zoek nog niet naar antwoorden.

Die kunnen je nog niet gegeven worden,

omdat je niet in staat zou zijn ze te leven.

En het gaat erom alles ‘te leven’.

Leef nú de vragen.

Misschien zul je dan geleidelijk,

zonder het te merken,

jezelf, ooit op een dag,

in het antwoord terugvinden.

 

Wat er daarna gebeurt is dat de gecoachte beter kan omgaan met de stilte en het uitblijven van een antwoord. Er komt rust en soms zelfs berusting. En in onze volgende sessie blijkt er dan wel een antwoord te zijn gekomen…. Mooi, hoe dat zo werkt.

Het gedicht ‘Geduld’ van de Duitse dichter Rainer Maria Rilke (1875-1926) nam ik over uit het boek “Met mijn ziel onder de arm”, van Riet Fiddelaers-Jaspers (uitgegeven in 2011). Een boek dat ik kocht omdat ik worstelde met het overlijden van mijn vader. Na verloop van tijd verhuisde het van mijn privé boekenkast naar de kast van BTR coaching.

blog

Nieuwsbrief ontvangen?

Wil je (elke 6-8 weken) een nieuwsbrief van BTR ontvangen, vul dan hieronder jouw e-mailadres in.

  
Back To Top
Zoeken