Werkgeluk vergroten door job crafting, kan dat?
Gelukkig zijn. Wie wil dat nou niet? Zie jij geluk als iets wat je actief kunt nastreven? Of heb je eerder het idee dat het je overkomt zonder dat je er veel aan kunt doen? Ik dacht dat geluk niet uit werk te halen was, tot ik literatuur over zingeving en geluk ging lezen. Nu weet ik dat ook werk-geluk bestaat én dat je er zelf iets voor kunt doen (of laten).
Geluk, wat is dat eigenlijk?
We hebben het er vaak over, over geluk. Maar wat versta jij daar nu eigenlijk onder? Is het voor iedereen hetzelfde, denk je? Niet echt, zoals blijkt uit deze drie opvattingen van filosofen.
- Plezier en genot.
Epicurus zag geluk als een kortstondig iets, snel, intens en voorbijgaand. De term ‘hedonisme’ is gekoppeld aan deze vorm van geluk. - Tevredenheid en een goed leven.
Aristoteles schreef dat er pas dan sprake is van geluk “als er deugd en serieuze inspanning is” die leiden tot tevredenheid over je leven. - Geluk is vluchtig.
Volgens Nietzsche is geluk vluchtig en niet van belang. Het gaat er om met “vitale kracht en vechtlust tegenslagen te overwinnen en een authentiek, eigen leven te leiden”.
Mijn opvatting van geluk sluit het meest aan bij Aristoteles. Voor geluk moet je wel wat doen. De vraag is hoe jouw idee van geluk het best te omschrijven is.
Hoe werkt gelukkig zijn door in werk en leven?
Gelukkige mensen leven langer. Het klinkt logisch en wetenschappelijk onderzoek bevestigt dit. Hoe zit dat dan? Dat staat uitgebeeld in dit schema.
Wat je ziet, is dat geluk zorgt voor een betere gezondheid én voor gezonder gedrag. Dit is dubbel op, dus. Daarnaast zie dat gelukkig zijn leidt tot meer persoonlijke relaties, wat ook van belang is in je werk. Want ‘sociale steun’ van collega’s en leidinggevende voedt je bevlogenheid en motivatie. Je ziet dat terug in mijn Model voor Duurzaam Presteren.
Verder weten we uit onderzoek dat gelukkige mensen:
- actiever, energieker, meer aanpak gericht zijn,
- meer geïnteresseerd in hun werk zijn,
- meer volhardend zijn bij tegenslag,
- productiever in hun werk zijn.
Hoe kun je zelf meer werkgeluk ervaren?
Als het om werk gaat, nemen onderzoekers ‘bevlogenheid’ als maat voor geluk. Bevlogenheid is geen aangeboren talent of kenmerk. Het is “een toestand van opperste voldoening” die te beïnvloeden is. Chronische stress, bijvoorbeeld, vermindert bevlogenheid. Terwijl factoren in het werk die we ‘hulpbronnen’ noemen bevlogenheid kunnen vergroten. Op voorwaarde dat je stressniveau laag tot slechts licht verhoogd is, zijn dit enkele handvatten voor meer werkgeluk:
- zorg dat je een sociaal vangnet hebt, ook als zelfstandig professional of leidinggevende
- zorg dat helder is wat je werkdoelen zijn, aan welke kwaliteit je output dient te voldoen; en vraag anderen regelmatig om feedback
- blijf jezelf uitdagen met taken of methodieken die gaaf, én net iets te moeilijk zijn
- blijf samenwerken met mensen die behoorlijk anders zijn dan jij
- plan af en toe een cursus of bijscholing, leer iets totaal nieuws en ervaar het positieve effect van ‘jezelf ontwikkelen’.
Het mooie is dat de meeste van deze acties niks anders zijn dan job crafting: kleine aanpassingen doen bínnen je huidige werk. Dus het kan toch, via job crafting werken aan meer werkgeluk. Gaaf!
Inspiratie
De vragen die Yvonne van Balkom van FEEM Magazine met stelde tijdens haar live interview voor de FEEM Community (19 januari 2023). Ze werkte dit interview uit in een mooi artikel over job crafting en innerlijke verlangens.
Bronnen
“GEZOND GELUK; Effecten van geluk op gezondheid en wat dat kan betekenen voor de preventieve gezondheidszorg”. Prof. Ruut Veenhoven, Erasmus Universiteit Rotterdam, 2006.
“Momentary Work Happiness as a Function of Enduring Burnout and Work Engagement”, Bakker A.B. & Oerlemans W.G.M. The Journal of Psychology 2016, vol. 150, no. 6, 755–778.
“Job Demands-Resources Interventions” Jessica van Wingerden; proefschrift 2016