skip to Main Content

Zo pak je werkdruk aan om niet in werkstress te eindigen

Werkdruk. We hebben er allemaal mee te maken in ons werk. Vanwege een deadline, onverwacht een extra taak, onduidelijkheid over een opdracht of simpelweg te veel werk op je bord. Dat deze druk niet één op één tot stress hoeft te leiden, maak ik duidelijk voor je via een model. De praktische voorbeelden die ik erbij geef, helpen jou wellicht in je eigen werkleven.

Het Werkdruk Model

Kennisorganisatie TNO ontwierp een model dat weergeeft welke factoren een rol spelen bij de stress die mensen ervaren in hun werk. Er blijken vijf hoofdfactoren van invloed op werkstress. En dan is er nog een zesde die mede bepaalt of kortdurende werkstress ook lange termijn effecten heeft. Om het model toegankelijker te maken, paste ik enkele termen aan.

Het Werkdruk model van TNO, versie BTR

Er is sprake van werkdruk als een medewerker lange tijd zijn werk niet afkrijgt of de gewenste kwaliteit niet kan leveren, én hij hier zelf niets aan kan veranderen. In termen van het model: er is een disbalans tussen wat het werk van de medewerker vraagt en diens mogelijkheden om dat werk goed uit te voeren. De gestippelde ‘wip’ in het model geeft die disbalans weer.

Buffers tegen werkstress

Wat het model prachtig weergeeft, is dat werkdruk (de disbalans) niet één op één tot werkstress hoeft te leiden. Er zijn namelijk twee soorten buffers die hier tussen staan: buffers op individueel niveau (‘jouw persoon en privésituatie’) en buffers op organisatieniveau (‘buffers in werk’).

Kun je voor jezelf bedenken wat jou helpt in het omgaan met werkdruk? Misschien ben je van nature goed in relativeren of heb je geleerd om hulp te vragen als het werk te veel of te moeilijk is. Of heb je geleerd hoe je kunt delegeren als er veel werk af moet in korte tijd. Misschien heb je een leidinggevende die zijn team uit de wind houdt als het weer eens ‘stormt’ in het bedrijf. Of werk je bij een organisatie die haar medewerkers aanspoort om in hun vrije tijd offline te gaan om te herstellen.

Maak gebruik van regelmogelijkheden

Een andere buffer tegen werkstress, is dat je optimaal gebruik maakt van de regelruimte die je hebt in het werk. Soms is dat de vrijheid om je eigen tijd in te delen en je eigen tempo te bepalen. Of om thuis te werken, wanneer je dat beter uitkomt. Een regelmogelijkheid is ook dat je een beroep doet op je leidinggevende of collega’s als er te veel van je gevraagd wordt. En ben je zelf leidinggevende of zzp-er, klop dan bij een collega leidinggevende, de directeur of een andere zzp-er aan. Zorg dat je er niet alleen voor staat en regel dit zelf.

Een laatste regelmogelijkheid, is job crafting: ‘sleutelen aan je baan, zonder weg te gaan’. Staat niet expliciet in het model, is wel de moeite van het verkennen waard. In mijn blog vind je uitleg en tips.

Bron

Het Werkdruk model vormt de kern van de ‘Werkdruk Wegwijzer’, een praktisch stappenplan dat TNO ontwikkelde in samenwerking met de sociale partners.

blog

Nieuwsbrief ontvangen?

Wil je (elke 6-8 weken) een nieuwsbrief van BTR ontvangen, vul dan hieronder jouw e-mailadres in.

  
Back To Top
Zoeken