skip to Main Content

Check het snel, zit jij te veel?

Zitten, het is zo gewoon en natuurlijk dat je er zelden bij stilstaat. Behalve op de momenten dat we iemand een stoel aanbieden of onze zitplaats in het OV aan een ander afstaan. Maar wist je dat langdurig zitten niet zo gezond is voor je lichaam? Het klinkt raar, maar ook te weinig bewegen en jezelf te weinig inspannen kan je lichaam schade toebrengen.

Dit is een sluipend gevaar. Je voelt niet direct wat langdurig zitten met je doet, behalve misschien wat stijfheid en een duf hoofd. Het effect van al die uren zitten op hart en bloedvaten wordt pas na jaren voelbaar. Vaak pas bij een eerste hart- of herseninfarct. Laat het niet zover komen en check of jij te maken hebt met ‘lichamelijke onderbelasting’.

Checklist ‘Lichamelijke Onderbelasting’

Vul hier de checklist in, het vraagt nog geen twee minuten van je tijd. Kom jij tot 5 punten of meer? Dan is het tijd voor actie!

De checklist is onderdeel van de campagne “Elke werkdag bewegen, zet ook de stap” van het Ministerie van SZW (1). Voor professionals biedt de website zetookdestap.nl veel kennis, praktische tools en campagnematerialen.

Minder zitten, dit kun je zelf doen

Nu je je score hebt, wil je misschien iets aan je zitgedrag doen. Hier volgen vijf tips voor (bijna) gratis beweging tijdens je werkdag.

  1. Breng je reistijd zo veel mogelijk bewegend door: fiets naar je werk of naar het OV, al is het maar één keer per week; stap een halte eerder uit als je met bus, tram of metro reist en loop het resterende stuk; parkeer je auto 500-1.000 m van het kantoor, dat geeft je tweemaal daags een wandeling van 5-10 minuten.
  2. Neem actieve pauzes, het liefst buiten: lunchwandelen; telefonisch wandeloverleg; en als je thuiswerkt: even de tuin in, de hond (van de buren) uitlaten of een wasje doen.
  3. Staand werken met een laptop kan ook aan een (eet-)bar, een Stokke Tripp Trapp kinderstoel en zelfs aan een borreltafel. Doe dit niet te lang, want goede armondersteuning ontbreekt.
  4. Sta op en ga ijsberen als de telefoon gaat – een headset is handig hierbij.
  5. Maak een omweg richting koffieapparaat, waterkoker, toilet en koelkast – als het kan traplopend via een andere verdieping.

En als je bereid bent om te investeren in je gezondheid, koop dan een zit-sta bureau of tafelverhoger voor je thuiswerkplek.

Zo doorbreek je jouw dagelijkse zitmarathon en werk je aan een gezond hart.

Minder zitten, dit zijn de voordelen op korte termijn

En? Lijkt het je iets om uit te proberen of je dagelijks een half uurtje minder kunt zitten? Deze fijne effecten staan je te wachten:

  • vaker staan en bewegen stimuleert de vetverbranding => fijn in de strijd tegen de kilo’s;
  • vaker staan en bewegen geeft een fitter gevoel, zowel mentaal als fysiek => en dan kan het zo maar zijn dat je na een lange werkdag nog energie over hebt voor sport, je hobby’s of gezin;
  • onderbreek het zitten regelmatig. Het is een wake-up call voor je brein, dat na lang zitten in slaap gesust is en wel een boost met verse zuurstof en extra zenuwactivatie kan gebruiken => zo vervolg je je werk met een fris hoofd.

Richtlijnen en een slogan

Wil je weten welke richtlijnen over zitten de overheid volgt? Lees dan mijn blog: ‘De EU staat op tegen langdurig zitten’. En dit zijn overheidsrichtlijnen over ‘Voldoende bewegen’ (2).

Wil je een vriendelijker alternatief voor het veelgebruikte ‘zitten is het nieuwe roken’? Bekijk dan de vlog ‘Zitten is als zonnen, doe het bewust en met mate’ die ik in 2017 maakte. Mijn alternatieve slogan leidde tot het artikel ‘Zitten is als zonnen’ in Vakblad Arbo. Door de redactie opgenomen in de top-5 van 2018!

Bronnen

  1. “Checklist lichamelijke onderbelasting”, ontwikkeld door VHP Human Performance voor het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Te vinden op het Arboportaal van SZW: Elk halfuur even bewegen. Zet ook de stap! | Campagnes | Arboportaal
  2. “Beweegrichtlijnen 2017”, Gezondheidsraad (2017), Den Haag. https://www.gezondheidsraad.nl/documenten/adviezen/2017/08/22/beweegrichtlijnen-2017.
nieuws

Nieuwsbrief ontvangen?

Wil je (elke 6-8 weken) een nieuwsbrief van BTR ontvangen, vul dan hieronder jouw e-mailadres in.

  
Back To Top
Zoeken